
Dahlia’s
STEKKEN, POTEN, SCHOFFELEN, PLUKKEN EN ROOIEN
Het Bloemencorso staat bekent om zijn dahlia’s en deze verbouwen we zelf. Vlak bij onze opbouwplek hebben we een stuk land wat we bewerken om de dahlia’s te kunnen laten groeien.
Het behouden van de knollen, stekken van nieuwe planten, schoonhouden van het land, verzorgen van de planten en dan het plukken van de dahlia’s.
Met een mooie groep mensen zorgen we met plezier voor onze knollen en planten. Hier kunnen altijd nog een paar handen bij.


Tentbouwen
ZOEK HET HOGER OP
Weken, maanden lang bouwen we aan de corsowagen. En dit doen we niet zomaar in de buitenlucht.
Een corsowagen is wel 5 meter hoog! Hier je niet zo eventjes bij,
daarom bouwen we om de corsowagen een steiger. We maken ook alle kanten dicht, zodat we droog en wind vrij kunnen werken aan de wagen.
De opbouwtent is dus een belangrijk onderdeel voor het bouwen van
de wagen.
We maken de tent dicht met dakplaten, hierbij maken we gebruik van een hoogwerker. En voor de zijkanten hebben we grote kleden, dit zijn dezelfde kleden die je terug vind op trailers van vrachtwagens. Om deze kleden omhoog te krijgen zijn man/vrouw krachten nodig.
Tentbouwen is niet alleen ruig werk. De steigerbuizen kunnen ook door de wagen gestoken zijn of er dichtbij staan. En deze moeten verwijderd worden als de wagen uit de tent gereden moet worden.
LAssen
HEET AAN DE VINGERS
Rond april/mei beginnen we met het lassen van de corsowagen.
Er wordt gekeken wat er gemaakt moet worden, waar we mee
beginnen en hoe dit het makkelijkste kan. En kunnen ook elementen zijn die we eerst naast de wagen klaar maken, zodat deze in het
geheel op de wagen vast gemaakt kunnen worden.
Om een element goed na te kunnen maken zul je vaak stukken ijzer moeten buigen in de juiste vorm. Je leert waar je op moet letten en kunt zo mooie vormen maken.
Om deze elementen goed op de wagen te krijgen zullen er enkele punten verstevigings punten moeten komen. Deze zorgen ervoor dat de corsowagen niet inelkaar gaan zakken, maar goed rechtop blijft staan. Ook wanneer alle dahlia’s erop gemaakt zijn.
Het lassen gaat door tot in augustus.


FIGURATIE
CREËREN VAN EEN NIEUWE WERELD
Wat is een corsowagen zonder figuratie, de figuratie brengt de wagen tot leven en creëert een hele nieuwe wereld.
Wanneer we een nieuw ontwerp hebben gekozen buigt de figuratie commisie samen met arrangeur en ontwerper over de vraag “Wat gaan we doen?”.
Opzoek naar figuranten en bedenken wat ze aan moeten. Maken van de kleding, denken aan het totaal beeld. Er wordt gekeken wat de rollen zijn die vergeven zijn en wat deze rollen allemaal
moeten doen. Denk bijvoorbeeld aan een dans, houding of andere kenmerken.
Arrangeur(sgroep)
DE MOGELIJKHEDEN ZIJN EINDELOOS
Wanneer de nieuwe ontwerpen bekent zijn, gaat de arrangeur en zijn arrangeursgroep bedenken wat ze kunnen maken van elk ontwerp. Hoe zien de wagen voorzicht.Als er een ontwerp is gekozen wordt het idee verder ingevuld. Wat gaan we uitbeelden, welke
kleuren gaan we gebruiken, wat voor materialen horen hierbij, waar gaan we het bloemwerk verwerken.
De dingen die worden bedacht worden uitgetest, er wordt gekeken hoe de materialen het beste verwerkt kunnen worden en langste goed blijven. Als het duidelijk is wat er moet gebeuren, gaan we kijken wat de creabeaclub alvast kan gaan maken en voorbereiden. De mensen van de arrangeursteam zetten de mensen van de creabeaclub aan het werk, houdt overzicht en begint ook aan het project waar ze zich mee bezig zullen houden. Of ze maken het voorwerk waar de creabeaclub daarmee aan de slag kan gaan. Ze overleggen met de arrangeur de bevindingen en ideeën, de arrangeur heeft hier vervolgens de laatste zeggenschap in wat er gaat gebeuren.


Creabea groep
LEKKER BLIJVEN PLAKKEN
Er wordt vanalles bedacht dat de wagen moet gaan bekleden van bloemen tot zaden, maar deze moeten er ook opgemaakt worden.
De creabeaclub werkt aan verschillende werkjes die op de wagen terug zullen komen. Dit kan hangwerk zijn, het plakken van zaadjes en alles wat er maar verzonnen wordt door de arrangeursgroep. Alle werkzaamheden die zij uitvoeren zijn gemaakt van materialen die heel lang mee gaan, doordat het dood- of levenloos materiaal is.
Wanneer het Bloemencorso steeds dichterbij komt komen er steeds meer levende materialen op de wagen. De wagen begint meer te leven, alles krijgt zijn plek en alle materialen komen samen.
Struunploeg
STRUIKROVERS
Er moeten verschillende materialen op de wagen gemaakt worden,
dit zijn niet alleen maar dahlia’s en doodmateriaal. We zijn ook veel levende materialen nodig, denk bijvoorbeeld aan bladeren, rozenbortels en bessen. Deze materialen halen we dan ook uit de natuur.
In de laatste week voor het Bloemencorso gaat de struunploeg op pad om verschillende materialen op te zoeken en te verzamelen. De materialen kan op verschillende momenten gehaald worden, omdat het ene langer goed blijft dan een ander is er een planning rond het strunen van materialen.


FOLIE
STRAK BRANDEN
Als het lassen klaar is dan kan het folie op de wagen worden gemaakt.
De folie zorgt voor de ondergrond waar we de verschillende materialen op gaan maken. De folie dat we gebruiken is krimpfolie, dit houdt in dat de folie gaar krimpen wanneer het warm gemaakt wordt.
Doordat het gaat krimpen zal het folie gaan samentrekken. Hierdoor kun je moeilijk mooie strakke hollingen maken, hierdoor moeten we dus andere materialen gebruiken zoals karton of papier-maché.
Als de folie goed vast is gemaakt wordt de folie warm gemaakt. Door het folie te branden wordt de folie zo warm dat het gaat samen trekken. Hierdoor krijg je een strakke ondergrond. Je moet er wel opletten dat je niet te lang op een plek blijft branden, want dan krijg je juist weer gaten in het folie.
Techniek
LICHT, GELUID, ACTIE
We brengen de corsowagen nog meer tot leven met een beetje techniek. Dit gaat van muziek/geluiden, rookmachine, confettikanon tot schuimmachines.
Bij elke wagen kijken we naar het thema, alles wat er op en rond de wagen gebeurt moet bij elkaar passen en zo ook het toepassen van de techniek.
Wanneer nodig bouw je een stellage voor het apparatuur en zorgt dat alles aanwezig en ingebouwd is voordat je er niet mee bij kunt. Je zorgt er voor dat ten alle tijden bij de aggregaat kunt komen en andere belangrijke appartuur, dit kan door verborgen luiken.


Oudpapier
KOSTVERDIENER
Het maken van een corsowagen kost veel geld en dit geld verzamelen
we zelf bij elkaar. We krijgen wat gesponsord van het stichtingsbestuur, verschillende bedrijven en van leden van onze corsowijk. Maar dit allemaal niet genoeg om een wagen van te maken, daarom verzamelen
we oudpapier.
Elke eerste zaterdag van de maand hebben we een vuilniswagen tot onze beschikking en rijden we een route door onze wijk om het oudpapier op te komen halen. De mensen zetten het papier in dozen, vast gebonden of anders gebundeld aan de straat.
Met de opbrengst van het inleveren van het oudpapier zijn we als wijk in staat een mooie wagen te kunnen bouwen. Want als je meer geld hebt, heb je voor verschillende potjes meer budget (denk bijvoorbeeld aan figuratie, aan de bloemen en andere materialen).